Inspiratie
2024-01-11

15 tips om jouw outfit langer mooi te houden

Zodra je iets moois hebt gekocht, wil je dit zo lang mogelijk kunnen dragen en het mooi houden. Hoe zorg je hiervoor? Wij geven je 15 tips om nog meer uit jouw nieuwe items te halen en daarmee gelijk bij te dragen aan een duurzamere wereld (win win!). Van wastips tot droog- en bleekadvies met deze tips blijf jij zo lang mogelijk van je nieuwe aankopen genieten. Fijn!

Set, Ready? Go!

Is de wasmachine klaar? Haal de kleding dan meteen uit de wasmachine. Laat je de kleding er langer inzitten, dan gaat de kleding kreuken.

Haal zweetgeur uit je kleding

Azijn is een goed middel om zweetgeurtjes uit je kleding te halen. Het enige wat je hoeft te doen is de kleding een hele nacht laten weken in een emmertje water met een flinke scheut azijn.

Volle melk als bleekmiddel

Volle melk is een goed bleekmiddel voor vergrauwde of vergeelde kleding. Gewoon een paar uur laten weken. Een paar uur in melk en daarna spoelen met lauw water is de manier om gekleurd katoen op te frissen.

Stomen
Gebruik je badkamer

Hoe? Laat je gedragen kleding een douche- of badbeurt in de badkamer hangen. De stoom maakt je kleding een beetje vochtig, waardoor geurtjes verdwijnen en jouw kleding als het ware gestoomd wordt.

Do’s & don’ts: gebreide kleding

Wil je gebreide kleding beter in model houden? Laat het dan liggend drogen. Wol kun je beter niet te vaak wassen en als je het doet, doe het met de hand. Ga tijdens het wassen van wol nooit boenen of wrijven en rol het wollen item zoveel mogelijk droog in een handdoek. Vaak is gebreide kleding wassen niet nodig en is buiten hangen (in mistig weer) voldoende.

Less is more

Gebruik niet te veel wasmiddel, dit is slecht voor de wasmachine en… je raadt het al, dus ook voor jouw kleding. Lees altijd op de verpakking hoeveel wasmiddel je nodig hebt. Hoe kleiner de was, hoe minder wasmiddel je hoeft te gebruiken.

Zo houd je je wollen sjaal mooi

Een sjaal van wol kan beter niet gewassen worden. Om ‘m schoon te houden kun je de sjaal inwrijven met tarwemeel tot die weer als nieuw is.

Gekleurde kleding?
Was met azijn of zout

Gekleurde stoffen behouden de kleur beter, als je deze voorzichtig wast met wat azijn of zout. Gebruik geen zeep en laat je kleding drogen in de schaduw.

Natte schoenen niet te snel laten drogen

Dus niet bij de verwarming. Laat ze opdrogen met spanners. Eventueel kan er krantenpapier gebruikt worden. Ze drogen dan sneller en het heeft hetzelfde effect.

Was minder

De meeste kleding hoef je echt niet na één keer dragen in de was te doen. Hang het een nachtje buiten, of bij een open raam dan ruikt het de dag erop weer lekker fris.

Kies de juiste temperatuur

Wassen op een lagere temperatuur is beter voor je kleding én voor het milieu. Gekleurde en witte was reinigt het beste tussen 30 en 60 graden Celsius. De zwarte was reinig je het beste op een lage temperatuur van 30 graden Celsius. Handdoeken en sokken kan je wassen van 40 tot 90 graden Celsius.

De wasvoorschriften
Lees én luister

We weten allemaal dat een kledingstuk er niet mooier van wordt als je de voorschriften in de wind gooit. Mocht je het eruit willen knippen, lees de voorschriften dan door, of bewaar de labels in een doosje in de buurt van de wasmachine.

Inside out

Voordat je kleding de was in stopt: doe je kleding binnenste buiten, sluit alle ritsen en haakjes en knoop de bandjes dicht. De andere kleding in de wasmachine loopt dan geen beschadigingen op. Zijden blousejes en lingerie kun je het beste wassen in een speciaal netje, welke te verkrijgen zijn bij Van Tilburg Lingerie.

Suède reinigen met oud wit brood

Vlekken kunnen met vlakgom bewerkt worden. Ook vilt wordt weer mooi schoon als je er met een stuk oud witbrood overheen wrijft.

De zon als natuurlijk bleekmiddel

De zon is een natuurlijk bleekmiddel dat beter werkt dan vlekverwijderaars. En dat gratis en voor niets! Dus heb je last van hardnekkige vlekken in je wasgoed? Laat het dan lekker zonnebaden en zie de vlekken als sneeuw voor de zon verdwijnen!